Mesleki yeterlilikte uzman desteği ve güvenilir belgelendirme için hemen bizimle irtibata geçin!

HomeBelge Yenileme Süreci

Süresi Dolmadan Belgenizi Yenileyin!

Mesleki yeterlilik belgenizin geçerlilik süresi dolmak üzereyse vakit kaybetmeden bize ulaşın.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından EN ISO/IEC 17024 standardına göre akredite edilmiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen ölçme ve değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan kişiler için düzenlenen ve kişinin ilgili ulusal yeterlilikte belirtilen bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olduğunu gösteren belgelerdir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin ulusal yeterliliklerde belirtilen geçerlilik süreleri bulunmaktadır, belgenin geçerlilik süresi dolmadan önce belge yenileme yapılması gerekmektedir. Aksi hâlde süresi dolan belge iptal edilmektedir.

Belge Yenileme Süreci

Belgele yenileme işlemleri ilgili belgelendirme programında belirtilen yöntem ve şekilde yapılır. Yeniden belgelendirme periyodu belgelendirme programı şartlarına dayandırılır.

MYK belge yenileme başvuru dönemi, sınavla yenilemede belge bitiş tarihinden 1 yıl önce, sınavsız (çalışma kanıtları ile) belge yenilemede 6 ay önce başlar ve iki yöntem için de belge süresinin bitiş tarihinde sona erer.

MASFED MYM tarafından, belgelendirilmiş kişiye belgesinin geçerlilik süresi dolmasına 6 ay kala; SMS yöntemiyle hatırlatma yapılır. Gerektiğinde belge yenileme süresi yaklaşan belgelendirilmiş kişiye, MASFED MYM tarafından telefon ile ulaşılarak bilgi verilerek belge yenilemek için izlemeleri gereken adımları bildirilir ve yeniden belgelendirme başvurusunda bulunması tavsiye edilir.

Belgesini; başka bir kuruluştan alıp, sınavla belge yenilemek için başvuranların başvuruları da değerlendirilmeye alınır. Sınavsız belge yenileme başvurusunu sadece MASFED MYM’den belge almış ve belgeleri MYK tarafından MASFED MYM’ye devredilmiş kişiler yapabilir.

Yeniden belgelendirme, ilgili belgelendirme programına göre yapılır ve ilgili koşullar ulusal yeterliliklerde tanımlanmıştır.

İlgili belgelendirme programında belirtildiği şekilde kayıtların ibrazı (vergi levhası, hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) yöntemiyle ve sınav uygulaması yöntemiyle yapılan başvurulara ait; belge yenileme başvurusunda bulunan adayın evrakları, Karar Verici tarafından değerlendirilir. Başvuru evrakları uygun bulunan adayların belgesi 1 (bir) dönem daha uzatılır ve adaya bilgi verilir.

Sınavsız Belge Yenileme

MYK sınavsız belge yenileme işlemi yapılabilmesi için adayların belge geçerlilik süre bitiş tarihinden önce belge yenileme işlemleri için başvuru yapmaları gerekmektedir.
Sınavsız belge yenileme yapılabilmesi için başvuru sahibinin çalışma kayıtlarını MASFED MYM’ye sunması gerekir. Yurt içinde çalışmış olan kişiler, çalışılmış olan meslekle tutarlı meslek kodu altında çalıştığını gösterir sosyal güvenlik kaydı sunmalıdır. SGK kaydındaki meslek kodunun çalışılan meslekle tutarlı olmaması durumunda, sosyal güvenlik kaydında belirtilen işyerinden alınmış ve ilgili meslekte çalışıldığına dair kanıt sunan doküman (referans yazısı vb.) kabul edilir.
Sınavsız belge yenileme işlemi yapabilmek için SGK hizmet dökümü sunacak adayların, sigorta kaydının ilgili meslek kodunda olması çok önemlidir. Eğer kişinin sigortası ilgili meslek kodunda ise belge yenileme için sadece SGK Hizmet dökümü yeterli olmaktadır. Aksi durumda, adaydan SGK hizmet dökümünün yanı sıra destekleyici kanıtlar (referans yazısı, sözleşme, fatura vb.) istenir.

Sınavsız Belge Yenileme Başvuru Evrakları

  • Belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtlar (Vergi levhası, SGK hizmet dökümü, referans yazısı, sözleşme, fatura, portfolyo vb.)
  • Ödeme dekontu

Sınavsız belge yenileme şartlarını karşılayamayan ve gerekli çalışma kayıtlarını sunamayan adaylar sınavlı belge yenileme yapabilirler. Sınavlı belge yenileme yapılırken aday, sadece performans/uygulama sınavlarına katılım sağlar.

Sınavlı Belge Yenileme

Sınavsız belge yenileme şartlarını karşılayamayan başvuru sahipleri belgelerini yenilemek için “belge yenileme” sınavına girmelidir.

Belge yenileme sınavı, adayın mevcut belgesinin kapsadığı ulusal yeterlilik birimlerinden yalnızca performansa dayalı sınava tabi tutulması şeklinde gerçekleştirilir, aday teorik sınava tabii tutulmaz. Eğer aday mevcut belgesinin kapsadığı ulusal yeterlilik birimlerinden farklı birimleri de yeni belgesinin kapsamına eklemek isterse ilave birimlerin içerdiği tüm sınavlara (teorik, mülakat, performans) katılmalıdır.

İlk defa girdiği belge yenileme sınavlarında başarısız olan kişilere MASFED MYM tarafından başvuru dönemi içerisinde ek bir sınav ücreti alınmadan 1 (bir) sınav hakkı daha verilir. Aday, sınavda başarılı olması hâlinde belge yenilemeye hak kazanır.

Belge Yenileme Ücretleri

2024 yılı sınavsız belge yenileme ücreti, belge masrafı ve KDV dâhil 1.500,00 ₺’dir.

Söz konusu ücret, sınavsız belge yenileme başvuru ücreti olup sunulan belge yenileme kayıtları uygun bulunmayan veya ilgili ulusal yeterlilikte belirtilen şartları sağlayamayan adaylara, yatırmış olduğu başvuru ücretinden kesinti yapılarak 375 ₺ iade edilir.

Sınavlı belge yenileme ücreti sadece ilgili alandaki uygulama (performans) sınavının ücretidir. Bunun yanı sıra, yenilenen belgenin basımı için MYK’ya 375 ₺ ödenmesi gerekmektedir.

Detaylı bilgi ve başvuru için: +90 553 833 22 82

Hızlı Süreç Takibi

Belgelendirme sürecinizin daha hızlı yürütülmesi için çalışıyoruz.

Uzman Ekip Desteği

Tüm sorularınız için alanında uzman kadromuzla yanınızdayız.

Artı Değer

Gurur duyduğumuz işleri sunmak için ekstra çaba harcıyoruz.
Sohbete başla
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?