Mesleki yeterlilikte uzman desteği ve güvenilir belgelendirme için hemen bizimle irtibata geçin!

Genel Sorular

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED); 2010 yılında motorlu araç alım satım mesleğinin sıkıntılarını dile getirmek, mesleğin adını ve itibarını yüceltmek amacı ile yola çıkmış, tüm ülkeyi temsilen, kamu yararı gözeterek kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

28.07.2016 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu ve MASFED arasında imzalanan bir iş birliği protokolü ile hazırlanan, motorlu kara taşıtı alım satım mesleğinin adını, mesleğin icra edilme şeklini, mesleği icra edecek kişinin taşıması gereken vasıfları ve bu vasıfları taşıyacak kişinin nasıl analiz ve tespit edilmesi gereğinin şartlarını yazan iki adet Ulusal Yeterlilik, Mesleki Yeterlilik Kurumunca 26.04.2017 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu ülke sınırları içerisinde sıfır ya da ikici el kavramına bakılmaksızın bu mesleği icra eden herkese ve akabinde bu mesleğin icrasının ölçümüne yönelik çalışmalarda bulunacak tüm kuruluşlara ithafen hazırlanan bu iki adet Ulusal Mevzuatın önsözünde MASFED’in adı yer almaktadır.

MASFED Mesleki Yeterlilik Geliştirme Eğitim Sınav Belgelendirme Hizmetleri Anonim Şirketi (AB-0193-P/YB-0108), Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) bünyesinde, TS EN ISO/IEC 17024:2012 Uygunluk Değerlendirmesi-Personel Belgelendiren Kuruluşlar İçin Genel Şartlar Standardı ve Belgelendirme Kuruluşları için Yetkilendirme Kriterleri ve Uygulama Rehberi ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)’nun şartlarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak personel belgelendirmesi yapmak amacıyla kurulmuş bir kuruluştur.

Mesleki Yeterlilik Belgesi, TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17024 personel belgelendirme sistemine göre akredite olan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen “Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları”nca yapılan ölçme ve değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan kişilere verilen belgedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmek için, istenilen mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş olan kuruluşumuza başvuruda bulunmaları gerekir.
Sınav ve Belgelendirme sürecinde, ilgili ulusal yeterliliklerde belirtilen hususlara göre teorik, performans ve/veya mülakata dayalı sınavlarda başarılı olan adaylara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi; ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim ve öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yapılan teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda belgelendirildiği, alınan belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde kıyaslanabilirliğinin sağlandığı, hayat boyu öğrenmenin desteklendiği, formel (örgün) eğitim almadan mesleği öğrenen kişilere bilgi ve becerilerini belgelendirme imkanının verildiği ve iş dünyası temsilcilerinin sürece ilişkin tüm kararlara aktif olarak katıldığı, kalite güvencesinin sağlandığı, adil, şeffaf ve güvenilir bir sistemdir.

Ulusal Meslek Standardı (UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.
Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenir.

İlgili sektör tarafından hazırlanan, MYK tarafından onaylanarak Ulusal Yeterlilik Çerçevesi (UYÇ)’ne yerleştirilen, bireyin değerlendirilmesinde kullanılan, bireyin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlik ile ölçme ve değerlendirme kriterlerini içeren ayrıntılı dokümandır. Sınavlar, ulusal yeterliliklere göre gerçekleştirilmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaşmıştır. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre, Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Ancak Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bağlılarında görevli yükümlü erbaş ve erler ile yurt içi ve yurt dışındaki harekâtlarda görevli uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler için birinci fıkradaki meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmamaktadır. Ayrıca Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanlarını ilgilendiren mevzuatta ilgili maddede belirtilen hususlara ilişkin gerekli düzenlemeler maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on iki ay içinde yapılmalıdır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için idari para cezası verilir. 2024 yılı için idari para cezası 4972 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Belge zorunluluğu olan mesleklere ulaşmak için tıklayınız.

Sınav Öncesi

Sınav ve belgelendirme süreci, belirlenen ulusal yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarca yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler MYK’nın gözetim ve denetimi altında, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşun yapacağı ölçme ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere MYK Yönetim Kurulu’nun onayı ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için gereken şartlar ise her meslek için geliştirilen Ulusal Yeterliliklerle belirlenmektedir. Buna göre MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen adaylar ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş personel belgelendirme kuruluşlarından birine başvururlar. Bu konuda yürütülen işlemlerin detayları MYK tarafından çıkarılan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

MASFED MYM’nin yetki kapsamı dahilinde olan yeterliliklerden belgelendirilmek, daha önceden aldığı belgesine birim ekletmek veya birim birleştirmek, belgesini yenilemek, belgesi geçerliliğini kaybettiği için yeniden belgelendirilmek isteyen kişiler başvuruda bulunabilirler.

Başvuru sırasında, başvuru formu, başvuru ücretinin tahsil edildiğine ilişkin kanıt, resmi geçerli kimlik ve varsa ilgili Belgelendirme Programında belirtilen sınav giriş şartına ilişkin belgeler talep edilir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmek için, adayın başvuru yaptığı belgelendirme programında tanımlanan şekilde gerçekleştirilen teorik, performans ve/veya mülakat sınavlarının (zorunlu birimlerin) tamamından başarılı olunması gerekmektedir. Teorik sınavlar test şeklinde, uygulamalı sınavlar ise atölye veya gerçek iş ortamında gerçekleştirilir.

Herhangi bir yeterlilik biriminden başarısız olunması durumunda aday, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanamayacaktır.

Adayın talebi halinde, başarılı olunan her bir yeterlilik birimi için başarı durumunu gösteren “Birim Başarı Belgesi” düzenlenmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmek için, adayın başvuru yaptığı belgelendirme programında tanımlanan şekilde gerçekleştirilen teorik, performans ve/veya mülakat sınavlarının (zorunlu birimlerin) tamamından başarılı olunması gerekmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak istediğiniz mesleğin, sınav sürecinin işleyişi ve kapsamı hakkında MYK tarafından yayınlanmış ilgili Ulusal Yeterliliği (UY) ve ulusal yeterlilikler içerisinde “Yeterliliğe Kaynak Teşkil Eden Meslek Standart(lar)ı” başlığı altında yer alan Ulusal Meslek Standartları (UMS) incelemeniz gerekmektedir.

Minimum grup sayısının oluşturulması ve uygun sınav ortamının temin edilmesi halinde (ofis, galeri, sürücü kursları, okul vb.) sınav organizasyonun Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde gerçekleştirilmesi mümkündür.

Sınav tarihinden 1 gün öncesinde adaylara başvuru sırasında vermiş olduğu telefon numarasına SMS ile bilgilendirme yapılmaktadır.

Online olarak başvuru yaptıysanız eğer Aday Portalı sayfasından giriş yaparak veya 0312 338 16 66 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak sınavınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sınava gelirken yanınızda sadece geçerli bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport) getirmeniz yeterlidir. Teorik sınavlar için kalem, silgi vb., performans sınavı için ise gerekli tüm teçhizat ve sınav malzemeleri MASFED MYM tarafından temin edilmektedir.

Sınava kaydı tamamlanmış aday, hiçbir mazeret bildirmeden sınava girmemiş ise sınav ücretini geri alamaz ve bir sınav hakkını kullanmış sayılır. Ancak mazeretini belgeleyerek kanıt sunması hâlinde (doktor raporu vb.) sınav hakkını tekrar kullanabilir.

Aday başarısız olduğu yeterlilik birimi veya birimlerinden, ek ücret ödemeden 1 yıl içinde bir defalık olmak üzere tekrar sınava girme hakkına sahiptir. Kendisine tanınan ücretsiz sınav hakkını bir yıl içinde kullanılmadığı takdirde sınav hakkını kaybeder ve tekrar ilgili sınav birimi için ücret yatırarak sınavlara katılabilir.

Belgelendirme Aşaması

Belgelendirmesi uygun görülen adayların Mesleki Yeterlilik Belgeleri, belge basım ücreti ödendikten sonra MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanan formatta, MYK’nın anlaşmalı olduğu matbaa aracılığıyla MYK tarafından düzenlenir ve MASFED MYM’ye gönderilir.

Belge almaya hak kazanan adayların belgeleri, MYK Yönetim Kurulu Kararı’na istinaden basılır ve MASFED MYM Yönetim Kurulu Başkanı tarafından imzalanarak adaylara adrese kargo yöntemi veya elden teslim edilir.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri MASFED MYM’ye ulaştıktan sonra belge kontrolü ve imza aşamaları ile belgesi düzenlenen adaylar ile telefon yöntemiyle iletişim kurularak bilgilendirme yapılır. MASFED MYM’ye bizzat gelerek belgesini elden teslim almak isteyen adaylara Belge Teslim Formu doldurularak elden teslim edilir. Belgesini belirttiği adrese gönderilmesini isteyen adayların belgeleri, adayın talep ettiği adrese gönderilir.

Belgelerin belirtilen adrese veya adaya ulaşmamasından adayın kendisi sorumludur.

Belge basım ücretleri ve sınavda aday için alınan özel tedbirler varsa (Tercüman, işitme cihazı ücreti vb.), bu ücretler sınav ücretinden ayrı olarak istenir. Bu ücretleri ödemeyen adayların belgelendirmesi yapılmaz; baskısı yapılmış ise belge teslim edilmez.

Adayın talebi halinde, başarılı olunan her bir yeterlilik birimi için başarı durumunu gösteren “Birim Başarı Belgesi” düzenlenmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesine ait belge geçerlilik süresi, her belgelendirme programı için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan Ulusal Yeterliliklere göre belirlenmektedir. Belgenin kullanım dışı kalmaması için, belge geçerlilik süresi bitmeden önce yenileme dönemi içerisinde belge yenileme işlemi başvurusunun yapılması gerekmektedir.

Belgenizin geçerlilik süresinden emin olmak için ulusal yeterliliklerin “Belge Geçerlilik Süresi” bölümlerini kontrol etmeniz veya MASFED MYM’nin ilgili ulusal yeterliliklere göre hazırlamış olduğu belgelendirme programlarını incelemeniz tavsiye edilmektedir.

Konuyla ilgili 0312 338 16 66 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak destek alabilirsiniz.

Aday ve Belge Sahibi

Adaylar, MASFED MYM’nin sınav ve belgelendirme hizmetleri kapsamında bulunan alanlarda Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için web sitemizdeki dokümanlar sayfasında yer alan “Aday Belgelendirme Başvuru Formu”nu doldurarak ön talepte bulunabilir veya web sitemizde bulunan online başvuru adresinden online olarak başvuru yapabilir. İnternet üzerinden yapılan başvurularda, başvuru formunun ıslak imzalı sureti mutlaka merkezimize iletilmelidir.

Belgelendirme başvurusunda bulunan aday, başvurduğu alanla alakalı olarak, ulusal yeterliliklerde ve belgelendirme programlarında belirtilen koşulları sağlamak zorundadır.

MASFED MYM’ye sınav başvurasında bulunan adaylara başvuru aşamasında Ulusal Yeterliliklerde ve MYK’nın ilgili mevzuatlarında yer almayan hiçbir ek ön şart koşulmamaktadır.

Tüzel kişilikler kendi personeli için toplu olarak sınav başvurusunda bulunabilirler. Bu kapsamda en az 10 kişilik talep oluşturulmalıdır. Detaylı bilgi almak için lütfen bizlerle iletişime geçiniz.

Sınav ve belgelendirme başvurusunda bulunan adayların, başvurularının onaylanması ve kesin kayıtlarının yapılabilmesi için aşağıdaki evrakların, en geç sınav tarihinden 7 gün önce merkez ofisimize elden veya kargo ile göndermeleri gerekmektedir.

• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Öğrenim durumunu gösteren belge (Mezuniyet Belgesi)
• Ön şart kanıtları (Belgelendirme Programında Ön Şart İsteniyorsa)
• Banka dekontu (Sınav Ücreti)
• Aday Belgelendirme Başvuru Formu (Islak imzalı)
• Belge Kullanım Sözleşmesi (Islak imzalı)

Talep edilen belgeleri sınav tarihinden önce iletmeyen adaylar, sınava katılamaz.

Önemli Not: Sınav ve belgelendirme başvuru işleminin tamamlanabilmesi ve kesin kaydın yapılabilmesi için yukarıda yer alan evrakların eksiksiz doldurularak yukarıda belirtilen tarihler içerisinde MASFED MYM’ye elden veya kargo ile iletilmesi zorunludur. Mail veya faks yoluyla gönderilen evraklar kabul edilmemektedir.

Belgelerin ulaşmasını takip eden 2 gün içerisinde, başvurular kontrol edilerek başvurular kabul veya reddedilir. Eksik olan bilgi ve belgeler ile ilgili adaya bilgi verilerek, dokümanların sınavdan en geç 2 gün öncesine kadar iletilmesi gerektiği hatırlatılmaktadır.

Önemli Not: Sınava ilişkin ön yeterlilik şartlarının karşılanamaması veya ödeme yapılmaması durumunda başvuru reddedilir.

Doğru meslek seçimi yapılarak başvuru işlemleri tekrar yapılmalıdır. Yanlış meslek seçimi yapılan yeterliliğin güncel ücreti, tekrar başvurusu yapılan yeterlilik ücretinden fazla ise bu tutar adaya iade edilmektedir. Fakat ücret eksik ise aradaki tutar adaydan talep edilmektedir. Adaya bildirilen sınav tarihi var ise bu işlemlerin belirtilen tarihten 2 gün önce tamamlanmış olma şartı vardır.

Yaşanan sorunun çözümü ve mağduriyetinizin ivedi bir şekilde giderilmesi için değişiklik talebi oluşturmadan ve tekrar yeni bir ön başvuru oluşturmadan önce bizlerle iletişime geçerek talebinizi doğrudan bizlere iletmeniz tavsiye edilmektedir.

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminde, kişilerin birden fazla alanda yeterlilik belgesine sahip olabilmeleri mümkündür. Kişi mevcut belgesiyle çalıştığı işinden memnun olmadığında yeni yeterliliklere göre eğitim alarak ve kendisini geliştirerek yatay ve dikey geçişlerle farklı yeterliliklerde ve seviyelerde belge alma imkânına sahiptir.

Aday kendini yetkin gördüğü her meslek dalından sınava girebilir ancak her sınav için ayrıca sınav ücreti yatırılmalıdır.

Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme, Toplumsal ve Kişisel Hizmetler, Otomotiv ve Ticaret Sektörü olmak üzere toplam 4 farklı sektör ve 11 ulusal yeterlilikte hizmet verilmektedir.

Yetkili olduğumuz meslekleri inceleyebilmek için kapsam sayfamızı ziyaret ediniz.

Sınav Sonrası

MYK Web Portalındaki “Sorgulama” başlığı altındaki Belge ve Sınav Sorgulama (Vatandaşlar İçin) bölümünde yer alan Aday Bilgi Sorgulama ekranından veya e-Devlet Kapısı üzerinden sınav sonuçlarınızı, belge bilgilerinizi ve teşvik işlemlerinizi görebilirsiniz.

Bilgilerinizde eksiklik veya hata olduğunu düşünüyorsanız 0312 338 16 66 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak bilgilerin düzeltilmesini talep edebilir ve konuyla ilgili destek alabilirsiniz.

TÜRKAK’tan akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş başka belgelendirme kuruluşlarından yeterlilik birimi başarı belgesi almış olup, bu belgelerin MASFED MYM tarafından dikkate alınmasını isteyen kişiler hakkında ilgili MYK mevzuatı uyarınca işlem yapılır.

Örneğin; Sorumlu Emlak Danışmanı ulusal yeterliliğinin A1 birimindeki sınavlara X yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunda, A2 birimindeki sınavlara Y yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunda girilebilir. Tüm yeterlilik birimlerinden başarılı olunması halinde en son sınavlarına girilen kuruluş belge talebi oluşturabilir.

Önemli Not: Farklı kuruluşlarda aynı yeterlilik birimi için sınav birleştirme yapılamaz. Örneğin; Sorumlu Emlak Danışmanı ulusal yeterliliğinin A1 biriminin T1 sınavına X kuruluşunda, P1 sınavına Y kuruluşunda girilemez. Aynı kuruluşta bir birimin içerdiği tüm sınavlara girilmesi ve başarılı olunması halinde birim başarısı elde edilebilir.

Sınavların ve birimlerin geçerlilik süreleri ulusal yeterlilikler ve belgelendirme programlarında belirtilmektedir. Ulusal yeterliliklerin büyük bir çoğunluğunda sınav geçerliliği 1 yıl, birim geçerliliği ise 2 yıl olarak tanımlanmıştır.

Ulusal yeterliliklerin büyük bir çoğunluğunda kritik adımlar yer almaktadır. Kritik adım, sınavın başarıyla tamamlanması için adayın mutlaka eksiksiz yerine getirmesi gereken iş ve işlemleri ifade eder. Kritik adımlarda başarılı olamamış adaylar sınav sonucunda hangi notu alırsa alsın o sınavdan başarısız sayılmaktadırlar.

Başarısız olunan birim zorunlu birimlerde yer alıyorsa eğer belge alınabilmesi için mutlaka tekrar aynı birimden sınava girilerek başarılı olunması şartı vardır.

Aday başarısız olduğu yeterlilik birimi veya birimlerinden, ek ücret ödemeden 1 yıl içinde bir defalık olmak üzere tekrar sınava girme hakkına sahiptir. Kendisine tanınan ücretsiz sınav hakkını bir yıl içinde kullanılmadığı takdirde sınav hakkını kaybeder ve tekrar ilgili sınav birimi için ücret yatırarak sınavlara katılabilir.

Sınav ve belgelendirme faaliyetleri ile ilgili olabilecek her türlü şikâyet, itiraz veya öneriler; sözlü ve İtiraz ve Şikâyet Formu ile yazılı bir şekilde elden teslim edilerek yapılabileceği gibi, web sayfasında yer alan İtiraz ve Şikâyet Formu doldurarak, posta, e-mail, telefon, WhatsApp veya SMS vb. yöntemlerle de iletilebilir.

• Sınav sonuçlarına yönelik itirazlar, sınav sonuçlarının ilanından ya da itiraza konu olan olayın gerçekleşmesinden itibaren en geç 10 gün içerisinde yapılmalıdır. Sürenin aşılması durumunda itiraz işleme alınmaz.

• Sınav uygulamaları ile ilgili kamera kaydının izlenmesini gerektiren şikayetler, sınavla ilgili kamera kayıtlarının saklama süresi olan 1 yıl içerisinde alınır. Kamera kayıtlarının silinmesinden sonra sınav uygulamaları için yapılan şikayetler dikkate alınmaz.

• Sınav uygulamaları dışındaki video kaydının izlenmesine gerek olmayan şikâyetlerin ve önerilerin süresi yoktur ve her zaman kabul edilir.

İtiraz veya şikâyette bulunan kişilere, itirazın veya şikâyetin alınması, çözüm aşamaları hakkında; yazılı, sözlü, telefon, e-mail veya SMS yöntemlerinden uygun olan herhangi biri ile ön bilgi verilir.

İtirazlar 15, şikâyetler ise 30 gün içerisinde sonuçlandırılıp, sonuçlar itiraz ve şikâyet sahibine resmi yazı ile iletilir.

15 gün içerisinde sonuçlandırılamayacak boyutta olan itiraz ve 30 gün içerisinde sonuçlandırılamayacak boyutta olan şikâyetlerle ilgili durum ve süreç hakkında, itiraz ve şikâyet sahibine, gerekçesi ile birlikte bilgi verilir.

Belge Yenileme İşlemleri

Belge yenileme, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi sonunda belge sahibinin mesleki yeterliliğini sürdürdüğünün tespit edilmesi ve mesleki yeterliliğini devam ettiren kişinin yeniden belgelendirilmesi faaliyetleridir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişi geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemlerini yapmazsa geçerlilik süresi tamamlandığında belgesinin geçerliliği sona erer.

Önemli Not:

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Yetki Belgesi veya Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi düzenlenebilmesi için gereken şartlardan biri olan Mesleki Yeterlilik Belgelerinin (Seviye 5) sürelerinin dolması halinde güncellenmesi gerekmektedir.
Aksi taktirde yetki belgesi için gerekli şartlardan birini kaybettiği gerekçesi ile Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yetki belgesi iptal edilecektir.

Belgele yenileme işlemleri ilgili belgelendirme programında belirtilen yöntem ve şekilde yapılır. Yeniden belgelendirme periyodu belgelendirme programı şartlarına dayandırılır.

MYK belge yenileme başvuru dönemi, sınavla yenilemede belge bitiş tarihinden 1 yıl önce, sınavsız (çalışma kanıtları ile) belge yenilemede 6 ay önce başlar ve iki yöntem için de belge süresinin bitiş tarihinde sona erer.

MASFED MYM tarafından, belgelendirilmiş kişiye belgesinin geçerlilik süresi dolmasına 6 ay kala; SMS yöntemiyle hatırlatma yapılır. Gerektiğinde belge yenileme süresi yaklaşan belgelendirilmiş kişiye, MASFED MYM tarafından telefon ile ulaşılarak bilgi verilerek belge yenilemek için izlemeleri gereken adımları bildirilir ve yeniden belgelendirme başvurusunda bulunması tavsiye edilir.

Belgesini; başka bir kuruluştan alıp, sınavla belge yenilemek için başvuranların başvuruları da değerlendirilmeye alınır. Sınavsız belge yenileme başvurusunu sadece MASFED MYM’den belge almış ve belgeleri MYK tarafından MASFED MYM’ye devredilmiş kişiler yapabilir.

Detaylı bilgi ve belge yenileme işlemi yapmak için 0312 338 16 66 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

Belgesini kaybettiğini bildiren adaylardan kayıp ilanı; yırtıldığını veya yıprandığını bildiren adaylardan belgesini yırtık veya yıpranmış haliyle ibraz etmesi istenir. Belgenin kaybedilmesi, yırtılması veya yıpranması vb. nedeniyle yeniden belge basımı için başvuruda bulunanlardan, belge masraf karşılığı ücreti istenir. Belge basım ücretini ödemeyenler için yeniden belge basımı yapılmaz.

Yukarıdaki sorulardan farklı sorularınız varsa veya daha kapsamlı bilgi almak istiyorsanız ALO 170’i arayabilirsiniz.

Yardımcı Olmak İçin Buradayız

Lütfen yan tarafta bulunan formu eksiksiz olarak doldurarak sorunuzu bize gönderin. Böylece sizi ve ihtiyaçlarınızı daha iyi tanıyabiliriz.

01

Başvuru İşlemleri

02

Belge Yenileme İşlemleri

03

Kayıp/Hasarlı Tekrar Belge Basım İşlemleri

04

Diğer Sorular

Sorunuzun cevabını bulamadınız mı?

    Sohbete başla
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?