T.C. TİCARET BAKANLIĞI İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI TİCARETİ BİLGİ SİSTEMİ


13 Şubat 2018 tarihli 30331 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 8 Eylül 2018 tarihinde revize edilen ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmeliğe göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarların ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için T.C. Ticaret Bakanlığı İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Yetki Belgesi almaları gerekmektedir.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik

Yetki Belgesini alabilmek için, ilgili yönetmeliğin Madde 6’daki şartları taşıyan işletmelerin Madde 6-1ç bendinde tanımlı temsile yetkili kişilerin T.C. kimlik bilgileri ile aşağıdaki siteye başvurmaları gerekmektedir:
İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemi

Bu sistem T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından ilgili yönetmeliğin Madde 11’ine göre oluşturulmuş olup burada kaydedilen tüm bilgiler Madde 11-4 bendine göre Noterlerle paylaşılacaktır.

Kayıt İşlemi

Madde 6-1ç bendinde tanımlı; Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin bu alandaki faaliyetlerini yürütmek için görevlendirdikleri ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kişilerinin, şubelerde ise şube müdürünün T.C. kimlik bilgisi ile aşağıdaki ekrandan kayıt yapması gerekmektedir.


Gelen pencerede sağ üst köşede yer alan “Giriş” sekmesine basılıp açılan menüden “Üye Ol” linkine basılmalıdır. Kayıt işlemi yapılacak kişinin Madde 6-1d bendine göre Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesine yada Madde 10-2 bendine göre denkliği kabul edilen bir diplomaya sahip olması gerekmektedir.


Bu pencerede kişinin T.C. Kimlik Bilgilerini girip “KPS’den Onayla” düğmesine basılmalıdır. Kişinin kimlik bilgilerinin doğruluğu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşım Sistemi tarafından teyit edilmektedir.


Bu pencerede kişinin kullanıcı adı ve şifresi girilmelidir. Alınan şifre ile sisteme giriş yapılmalıdır.


Gelen pencerede sağ üst köşede yetkili kişinin adı ve soyadı yer alacaktır. Pencerede Mor renkli alana girilerek yeni başvuru işlemleri yapılabilir, Mavi renkli alana girilerek daha önceden yapılmış başvurular takip edilebilir ve Yeşil renkli alana girilerek işletmeye verilen Yetki Belgeleri görüntülenebilir. Örneğin Mor renkli alana girilmiş olsun:


Gelen pencerede Yetki Belgesi başvurusu yapılacak işletmenin türü seçilmelidir. Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) Kayıtlı işletmeler için Yeşil renkli alan, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemine (ESBİS) Kayıtlı İşletmeler için Mavi renkli alana girilmelidir. Örneğin Şahıs şirketlerini ilgilendiren Mavi renkli alana girilmiş olsun:


Gelen pencerede sol üst köşede kişinin temsile yetkili olduğu işletmelerin listesi yer alacaktır. Liste içinde yer alan işletme seçildiği taktirde sağ pencerede o işletmeye ait detaylı bilgiler yer alacaktır.

Burada ilgili yönetmeliğin Madde 7-1 bendine göre kayıtlı adresin ziyaret edileceği ve Madde 18’de yer alan şartların sağlandığından emin olunmalıdır.

Pencerede sağ alt köşede ilgili yönetmeliğin
Madde 6-1d bendine göre yetkili kişiden istenen Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesini “MYB sorgulama” (büyüteç) düğmesine basılarak sorgulanmalı, Madde 6-1ç2 bendine göre yetkili kişiden istenen Diploma ve Madde 6-1b bendine göre işletmenin kayıtlı olduğu Odaya ait Oda Faaliyet Belgesi yüklenmelidir.

İşlemlerin tamamlanması ile birlikte ilgili yönetmeliğin Madde 7-1 bendine göre il ticaret müdürlüğü yetkililerince kayıtlı adres belirtilen süreler dahilinde ziyaret edilip işletmenin Madde 18-1 bendinde belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı yerinde tespit edilir.

Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilir.